Olijfolie zeep

Mijn belofte om olijfoliezeep te gaan maken en dat middels dit blog met jullie te delen, staat nog steeds. Maar voor we achter het zeepfornuis duiken, is het misschien wel interessant om wat gedegen informatie te verstrekken over een product dat mij het grootste gedeelte van de dag bezig houdt.

Hoe je zeep maakt is heel interessant, temeer omdat het opmerkelijk is hoe weinig mensen eigenlijk weten met welke ingrediënten je zeep maakt. Zeep maken is ook erg spannend en je moet geduld hebben, dus ik heb je gewaarschuwd! Het is ook niet mijn sterkste kant, maar geduld heb je echt nodig!

Loog
Nee, het gaat nu ineens niet over liegen in de verleden tijd, maar over één van de bestanddelen van zeep. Zeep is namelijk het resultaat van een chemische reactie. Als je natriumhydroxide (NaOH) oplost in water krijg je natronloog, een vloeibare alkalische stof.

Door het natronloog in de juiste verhoudingen en op de juiste temperatuur te mengen met vet, ontstaat wat men verzeping noemt. Dit proces leidt uiteindelijk met toevoeging van kleur, geur en eventuele andere ingrediënten tot een stukje zeep.

Agressief goedje
Verzepen moet behoorlijk secuur gebeuren. Bovendien is natriumhydroxide in combinatie met water een zeer agressief goedje. Maar het mooie van dit chemische wonder is dat de oorspronkelijke ingrediënten helemaal versmelten tot een totaal nieuw eindproduct.

NaOH koop je in gespecialiseerde webwinkels. Sommige zeepmakers gebruiken de gootsteenontstopper van Kruidvat. Belangrijk is dat je controleert of je 100% natriumhydroxide gebruikt, zonder toevoeging van andere stoffen.

Zonder loog geen zeep
Veel mensen schrikken van dit ingrediënt, maar zonder loog kan je geen zeep maken. Het is ook heel belangrijk de juiste hoeveelheid loog te combineren met vetten. Wat de vetten betreft is het wat eenvoudiger, heel veel oliesoorten zijn geschikt om zeep mee te maken en die kan je makkelijk kopen!

Dit was nog een tipje van de zeepsluier, volgende keer gaan we echt aan de slag, want nu ga ik de keuken in…manlief wil ook wel eens iets anders dan de geur van zeep in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *