Mengen

Het is eigenlijk heel simpel, er zijn 3 primaire kleuren: geel, rood en blauw.
Met deze kleuren kan je in basis alle andere kleuren en kleurnuances creƫren. De secundaire kleuren zijn oranje, violet en groen. Oranje is een menging van geel en rood, paars van rood en blauw en groen van geel en blauw.
Erg simpel tot nu toe, maar nu terug naar het onderwerp zeep gieten.

Als je paars toevoegt aan een transparante zeepbasis en je wil de kleur iets roder/rozer maken dan voeg je een beetje rood toe. Wil je hem iets blauwer, dan voeg je, jawel blauw toe. Hetzelfde als je rood en blauw gaat mengen, je kan meer rood toevoegen dan blauw of omgekeerd. Hetzelfde effect. En dat geldt voor alle mengingen. Let wel op dat je niet teveel kleurstof toevoegt en je houdt aan de basisregel van 10 druppels per 100gr zeep. Dit om het zweten van de zeep te voorkomen. Dat is ook de crux van dit onderwerp.
Ben je een beginner, hou het dan simpel en gebruik de reeds gemengde kleurstof voor het inkleuren van je zeep. Als je met de 3 primaire kleuren wil werken, moet je wat ervaring hebben. Je kan altijd een druppeltje van een basiskleur toevoegen om de nuance wat te veranderen.

De makkelijkste vormen zijn rubberen of siliconen malletjes. Die vind je tegenwoordig veelvuldig in gespecialiseerde webwinkels of kookwinkels. Met een paar basisvormen als blokjes en hartjes, kan je al hele leuke zeepkettingen maken!

Giet de vloeibare zeep met geur en kleur zo gelijkmatig mogelijk in de vormpjes en verstuif er een beetje alcohol (70%) op. Zo verwijder je de blaasjes en krijgen de zeepjes een vlakke achterkant.

En nu moet je wat geduld opbrengen! Laat de zeepjes minsten een uur afkoelen en uitharden voor je ze uit de vormpjes haalt.