Kleur&Geur

Kleur en geur toevoegen

Omdat de gesmolten zeep snel afkoelt vraagt het proces van geur en kleur toevoegen enige snelheid!
Kies dus van tevoren je flesjes geur en kleur uit, zet ze klaar en draai de dopjes er af, zodat je snel kan handelen. Als de zeep te veel afkoelt wordt hij erg dik en moeilijk te gieten.

Geurstof kan de zeep verkleuren, voeg daarom altijd eerst geur toe. Er zijn geurstoffen die vanwege hun donkere kleur niet geschikt zijn voor witte zeep, hou daar rekening mee. Als je de geurstof eerst toevoegt, zie je ook meteen of deze al een bepaalde verkleuring geeft aan de gesmolten basis. Als algemene regel geldt: 15 druppels geurstof voor 100 gr zeep. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe sterk je de geur wil. Voeg een aantal druppels toe, roer rustig in de zeep en ruik of de intensiteit van de geur naar wens is. Voeg daarna de kleurstof toe, ongeveer 10 druppels voor 100 gr zeep, maar ook hier kan je zelf invullen hoe intens je de kleur wil. Blijf tijdens het toevoegen van geur en kleur rustig roeren.

Bepaalde kleurstoffen zijn veel intenser dan andere. Mijn ervaring is dat je van geel en groen heel weinig nodig hebt. Roze en paars daarentegen zijn weer minder intens, ook alweer afhankelijk van welk merk of leverancier.

Vermijd het weer opwarmen van de zeep waar reeds geur en kleur aan is toegevoegd, ook dit zal het zweten van de zeep bevorderen.

Zoals ik al eerder schreef kan je in principe de meeste kleuren verkrijgen met kleurpigment. Je kan ook, net zoals bij verf, kleuren mengen. Voor velen is het gesneden koek, maar ik kom wel eens mensen tegen die de principes van de kleurenleer niet helemaal mee hebben gekregen. Misschien niet zo goed opgelet in de kleuterklas, toen we lekker konden kliederen met vingerverf.